Mass-media și Școala Duminicală
Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, în Suceava s-a desfășurat conferința anuală a învățătorilor de Școală Duminicală, cu tema „Efectele mass-mediei asupra minții și sufletului copiilor”, în cadrul căreia a susținut un mesaj și Mihaela Drăgoi. Iată câteva idei prezentate de Mihaela:
Copiii sunt o moștenire de la Domnul… moștenire ce trebuie administrată! Administrarea moștenirii este pe umerii părinților. Noi, ca învățători de Școală Duminicală suntem parteneri ai părinților în procesul de formare a copiilor. Suntem onorați că Dumnezeu ne-a făcut chemarea de a lucra cu copiii. Acordându-ne această încredere, El ne-a echipat cu cele necesare pentru a face ceva.
În această muncă de administrare a moștenirii, cel mai mare competitor al nostru este mass-media. Mass-media are rolul educativ cel mai mare, fie înspre bine, fie înspre rău. De multe ori ia locul părinților, al cadrelor didactice și bineînțeles al învățătorilor de Școală Duminicală.
În acest domeniu al mass-mediei, noi, adulții, suntem un fel de emigranți. Copiii noștri sunt ca la ei acasă, ei s-au născut și cresc cu lucrurile acestea. Noi ne vedem depășiți, ei, însă, știu unde să caute și ce să caute. Iar informațiile ce le găsesc nu sunt întotdeuna constructive pentru ei.
Poți fi pe post de polițist sau pe post de constructor. Poți lăsa ca lucrurile să se deruleze așa cum au pornit, să-și urmeze cursul, copilul să aleagă la ce vrea el să se uite și când ție ți se pare că a trecut limita să-l sancționezi. Sau poți să încerci să construiești ceva, cu el și pentru el. Aceasta înseamnă relație – adică TIMP!
Puterea de seducție a mass-mediei este uluitoare. Comunicațiile de masă sunt marea descoperire a ultimului secol. Este o arătare a ultimilor decenii, care a crescut, s-a diversificat și se va mai diversifica, astfel încât, încet, încet, nu îi vom mai face față. Nu vom reuși să mai ținem pasul cu dezvoltarea ei – mai ales noi, adulții. Mass-media este o manifestare contemporană, dar în spatele ei stă același principu, vechi de când omul: prin cele cinci simțuri care le avem, cel rău încearcă să ne acapareze cumva. Simțurile noastre sunt calea de atac a celui rău.
Împăratul David, în Psalmul 101:2b, 3a spunea: „Voi umbla cu inima fără prihană în mijlocul casei mele. Nu voi pune nimic rău înaintea ochilor mei. Este valabil și pentru noi astăzi.”
Mass-media poate fi controlată. Noi și copiii noștri nu suntem niște victime sigure. Aceasta, dacă învățăm să administrăm mass-media.
În 1 Cronici 12:32 este prezentată seminția fiilor lui Isahar: „Acești bărbați se pricepeau în înțelegerea vremurilor și știau ce trebuie să facă Israel.” Bărbați care erau relevanți – adică se pricepeau în înțelegerea vremurilor. A fi relevant înseamnă a fi în pas cu vremurile, a le pricepe, a le înțelege, nu a sta blocat. Să folosești ceea ce este cultural pentru a comunica ceea ce este veșnic, ceea ce transcende cultura.
Știau ce trebuie să facă Israel – adică erau cu un pas înainte în timp. A vedea tendințele și a contracara consecințele lor în viața comunității.
Ce faci în fața unei asemenea arătări ca și mass-media? Rămâi blocat și îngrozit sau ridici piciorul și pășești înainte? Cum găsim echilibrul?
Este timpul să ne echipăm, să ne mobilizăm și să ne implicăm în viața copiilor!
Lasă un comentariu
Dorești să intri în discuție?Ești liber pentru a contribui!